Nedre fabrikk
Dette er den første tekstilfabrikken som ble bygget på Berger. Produksjonen startet i 1881, bare to år etter at Jens J. Jebsen kom til Berger.
På Nedre fabrikk ble det produsert pledd frem til 2003! Siden den gang har eiendommen hatt flere eiere, men fortsatt venter og håper vi på utvikling av de flotte, gamle fabrikkbygningene. Tilstanden på byggene er i dag så dårlig at det ikke er forsvarlig å gå inn til dem, derfor er oppgaven plassert utenfor bommen.
Arbeidstokken ved Berger Fabrik 1900-1905:
Fabrikkbygningene er bygget av Drammensgranitt, og teglstein fra Selvik teglverk i Sande. Det var svenske steinhoggere, såkalte rallare, som brakte kunnskapen om steinhogging til Berger. Rallare jobbet som oftest på jernbanen, men de som ikke hadde jobb der, tok gjerne jobb som steinhoggere.
Jobben til steinhoggerne innebar både å ta ut steinblokker, bearbeide og montere dem. Kunnskapen delte de og stadig flere begynte å jobbe som steinhoggere. Smeden var også med, for det var viktig å ha gode og kvasse redskaper. De brukte bor i mange størrelser, hammer og meisel.
I løpet av få år bygde steinhoggerne brygge, veier, demninger og to fabrikker; Berger fabrik (nå kalt Nedre fabrikk) og Fossekleven fabrikk (nå: Fossekleiva kultursenter).
Det var en del år med enorm byggeaktivitet! Mange av de svenske steinhoggerne dro videre til andre byggeprosjekt, mens noen ble værende, stiftet familie og fikk jobb ved fabrikkene.
Svenskene som kom til Berger het Thorstensen, Johansen, Johannesen, Andersen, Bergersen, Svanberg og Karlsen (i folketellingen registrerte man etternavnene med -sen på slutten, selv om svenskene brukte -son)
I 1900 viser folketellingen at det bodde 47 svensker på Berger, dette var mens vi fortsatt var i union med Sverige. 11 av dem arbeidet på spinneriet, en var fargemester, og flere hadde støttefunksjoner som fyrbøter, kjører og lagerformann.
Anders Gustav Johannesson, også kalt «Gustav i Leina», var en av dem. Han startet som steinhogger, og ble etter hvert fyrbøter på fabrikken. Han jobbet lenge på fabrikken, det viser bildet under, som er fra 1930 hvor Gustav (t.v.) har mottatt Kongens fortjenestemedalje i sølv. Bedriftseieren Jens J. Jebsen sitter til høyre.
Tekstilindustrien rekrutterte også mange svenske kvinner med erfaring fra spinne- og vevemaskinene, blant annet fra tekstilbyen Borås. Flere av disse kom til Berger.
Det er tydelig at svenskene trivdes på Berger. Den svenske farverimesteren Bergmann skal en gang ha uttalt “Det är bara ett fel på Berger! Här borde stå en skylt: Den som hâr stiger iland, kommer inte här i från.”
Med svenskenes silde- og visesangtradisjoner kan vi kanskje anta at de bragte både sild og sang og maistang til Berger!?
Drammensgranitten – en del av Bergers identitet!
Den røde eller rosa steinen du kan se overalt på Berger, heter Drammensgranitt. Den ble som nevnt brukt i byggingen av fabrikkene, men også til demningene, til grunnmurer på kirka og arbeiderboligene, som støttemurer og stabbestein langs de gamle veiene, og du kan se dem som portstolper, gravsteiner, dørheller og grus på grusveier.
Legg merke til den mangfoldige bruken av Drammensgranitt på Berger!
Statuen av Jens J. Jebsen er satt på sokkel av Drammensgranitt:
Drammensgranitten ble dannet for omkring 280 millioner år siden, på et tidspunkt da det var stor vulkansk virksomhet i overflaten av det som nå kalles Oslofeltet. Drammensgranitten er en magmatisk dypbergart, som betyr at den har størknet sakte nede i jordskorpen, slik at krystallene har fått lang tid til å vokse. Det som særpreger Drammensgranitten er den rosa fargen, som er feltspat. Den grå og glassaktige fargen er kvarts, og de svarte flakene er biotitt.
I hulrom i Drammensgranitten, såkalte druser, kan man finne flotte bergkrystaller. Når kvartsen er brun eller nesten brunsvart kalles den røykkvarts, og det kan du finne her på Berger. Røykkvartsen har 6 sider og en pyramideformet avslutning. Den brukes gjerne som smykkestein.
Oppgaven
Stå med ryggen mot bommen til Nedre fabrikk. Gå 5 skritt fremover.
Til venstre, mot bekken ser du en stein, og bak denne steinen ligger en boks med oppgaven.
Finn ordet, og skriv det under QR-koden på kartet.
Fint om du “rydder” litt i trådene før du legger oppgaven tilbake i boksen.