
Berger kirke
Jens J. Jebsen er den som har preget Berger mest
Det er han som etablerte industrisamfunnet, etter at han kom til Berger i 1879. Da var han 21 år.
På et gammelt kart fra 1849, hvor Berger besto av Berger gård, mølle og noen få husmannsplasser, planla han hvordan Berger skulle se ut.
Med rød blyant tegnet han inn fabrikken, arbeiderboliger, funksjonærboliger, skole, kirke og sykestue – det som måtte til for at et samfunn skulle fungere.
Berger ble bygd etter modell fra Ytre Arna, i Haus kommune utenfor Bergen, hvor Jens J. Jebsens far og to onkler hadde bygd et tekstilindustrisamfunn basert på sitt filantropiske samfunnssyn. Det innebar at bedriftseieren skulle ta ansvar for sine ansatte, fra vugge til grav. Tankesettet skal ha vært vanlig i Broager i Danmark, der Jebsen opprinnelig kom fra.
Avisen Fremtiden skrev dette i 1935:
Folk blir født i Jebsens boliger, døpt i hans kirke, går på skolen som er bygget og grunnlagt og i sin tid også drevet av Jebsens, senere arbeider de enten i Jebsens bedrifter eller store gårdsbruk, for så, når alderdommen kommer, å bo på Jebsens gamlehjem og til slutt å ligge på Jebsens kirkegård, og slik fortsetter kretsløpet.
Jens J. Jebsen startet med å få bygd brygge og veier, for å få frem bygningsmaterialer og maskiner. Allerede etter to år, i 1881, var produksjonen ved Berger fabrik (nå kalt Nedre fabrikk) i gang. Fossekleven fabrik (nå: Fossekleiva kultursenter) ble startet 10 år senere, av Jørg Jebsen, broren til Jens.
Parallellene mellom Berger og Ytre Arna er påfallende. Begge har en lang historie med tekstilindustri bak seg, i begge bygdene står fremdeles de store fabrikkbygningene, og begge har flotte museum som viser historien. På Berger finnes, som i Ytre Arna, en statue av Jebsen. Arbeiderboligene er av samme type som i Ytre Arna, og de to kirkene er identiske. På de fleste områder er det mye eldre fabrikkstedet Ytre Arna først ute, men når det gjelder bygging av kirke, var Berger først ute. Kirka ble tatt i bruk i 1895, bygd og eid av Jens J. Jebsen, og den var i Jebsen-familiens private eie til 1970. Faren, Jürg Jebsen, var den som gikk i spissen for å få reist kirke i Ytre Arna. Den ble bygd etter de samme tegningene som den på Berger, og ble tatt i bruk i 1899.
Som i Ytre Arna vokste det fram et samfunn på Berger, med de fleste funksjoner, som butikker, skole, kirke, sykehus og forsamlingshus.
Fabrikkbygningene har klare likhetstrekk med fabrikkene i Arna:
Berger:
Arna:
Fra Bergerfilmen, 1924:
På Berger er arbeiderboligene bevart, mens det i Arna kun er to igjen. Her ser du likhetene mellom arbeiderboligene:
Berger:
Arna:
Utvendig fremstår kirkene fortsatt like.
Berger kirke:
Kirka i Arna:
Her du står nå kan du se noe av det som ble etablert: arbeiderboligene til Nedre fabrik (1), skolen (2), funksjonærboliger (3 og 4), forsamlingshuset Samhold (5) og arbeiderboliger til Fossekleven fabrik (6)
Sykestua (som blant annet huset en av Norges første helsestasjoner) er et langt, smalt hus som ligger mellom fotballbanen og Bergerbukta, mens gamlehjemmet ligger langs riksveien mot Svelvik (på høyre side av veien, like etter Bergeråsen).
Jens J, Jebsen bygde også et lite elektrisk kraftverk (i 1887), en handelsforening (i 1882), han etablerte bank, stilte med arealer og økonomi til fritidsaktiviteter, og bidro ellers med det som måtte være nødvendig. Det var viktig å ta vare på kompetanse, og legge til rette for at arbeiderne kunne gjøre en god jobb, Derfor måtte bedriftseieren sørge for trygghet, lindre nød og sikre alderdom, slik at arbeiderne og deres familier ville trives og bli værende på Berger.
Berger fungerte som et eget samfunn i Strømm kommune, helt frem til kommunesammenslåingen med Svelvik i 1964. Kommunen tok gradvis over ansvaret for både vei, vann, renovasjon, skole, kirke, gamlehjem, helsestasjon og sosiale oppgaver.
Oppgaven
Ved bårehuset ved siden av kirka, står det en benk. På baksiden av ryggen på benken finner du en boks.
Bygg Berger kirke. Når du er ferdig, snur du «bygget».
Du skal finne tallet som står på den eneste raden som har tre klosser. Tallet tilsvarer antall sitteplasser det oppgis at kirken har.
Skriv svaret under QR-koden på kartet
Legg oppgaven tilbake slik den var da du fant den.