
Berger brygge
-en gang den viktigste forbindelsen med omverdenen
Selv om det på dette stedet bare er rester igjen av brygga, kalles det fortsatt for Berger brygge. Slik så det ut en gang:
Da Jebsen skulle bygge Berger fabrik (med en k) og etter hvert Fossekleven fabrik, måtte han også bygge en brygge slik at maskiner, materialer og råvarer kunne fraktes enklest mulig til fabrikken. Landeveien til Berger var «uendelig» lang og svingete med hest og kjerre. Bryggen ble bygget og flere bygninger ble reist, ett ull-lager og to kullagre. Bryggen ble den viktigste forbindelsen med omverdenen.
Jebsen reiste til Europa for å kjøpe ull på auksjonsmarkedene der. Varene ble skipet med båter til Berger brygge. Herfra ble lasten fraktet med hest og kjerre til fabrikken. Etter hvert ble hesten erstattet av lastebiler.
På svaberget ved siden av brygga kan man fortsatt se en haug med jerntråder. De ble brukt til å binde sammen ull i baller, før de ble lastet på skipene. Når de ble losset av på brygga, klipte man jerntrådene av og slang de der.
Jebsen ble også involvert i et rederi i Drammen, og fikk etablert rutebåter som stoppet innom Berger. Rutebåtene het Juno og Svelvik. En rute gikk til Holmestrand hvor det var togstasjon. Det ble et viktig knutepunkt for levering og sending av varer fra og til fabrikken. I tillegg gikk det faste ruter til Drammen, Svelvik, Holmsbu og Oslo.
Her losses ull fra Juno
Rutebåten Svelvik
På grunn av rutebåtene kunne folk lettere reise til og fra Berger. Dette åpnet også opp for nye impulser og mye kontakt med omverdenen.
Båtene ble flittig brukt av Bergerboere og utenbysfolk. De på Berger kunne også bestille matvarer og andre forbruksvarer som ble levert på brygga.
Det ble bygget en sykestue i forbindelse med fabrikkene. Sykestua og senere helsestasjonen fikk med tiden faste besøk av en lege, som kom med båten fra Drammen.
Bildet og filmen under er fra 1924.
Folk reiste da som nå, og de som kom til Berger måtte gjerne overnatte. Da kunne de gjøre det på Røedstad Hotel som lå oppe ved hovedveien eller Parken Pensjonat som lå nede ved sjøen. Noen var for en natt, andre var her på ferie for en uke eller to. De skulle kanskje besøke familie, selge noe eller var bare på gjennomreise.
Røedstad Hotel (Dyrdalbakken 2)
Jørgen og Anna Røed drev skredderforretning her fra 1905 – 1912, og fra 1912 drev de en manufakturforretning. I perioden 1928 til 1946 drev de Røedstad Hotel
I den gamle gjesteboken fra hotellet finnes mange overnattende å bli nysgjerrig på. Fra Oslo kom det blant annet en musiker, en sangerinne, en frisørdame, en psykotekniker og en organist. Fra Bergen kom en emissar og to lærerinder, fra Sande kom en russisk baker, en turist fra Tyskland, havnefogden fra Drøbak og en husmor med sin mann fra California på lysttur. Dette er bare et bittelite utvalg av alle de som besøkte Berger og Røedstad Hotel. Du kan jo ta en titt på en av sidene i gjesteboken:
Parken Pensjonat (Bryggeveien 4)
Fra Parken Pensjonat og Feriehjem har vi ingen gjestebok, men det var nok like mange interessante gjester der gjennom tiden.
Det var Kristian Andresen, som var smed på Berger Fabrik, som bygde og drev Parken Hotel fra 1910. I april 1934 overtok Ernest Oscar Eastwood huset, og drev det delvis som hotell fram til tidlig på 50-tallet.
Oppgaven
Oppgaven finner du ved en stabbestein langs veien, like før du kommer til Berger brygge.
Se etter en stor, rusten jernring som er festet i fjellet ved vannet. Det er en gammel fortøyningsring for store båter. Det står en stabbestein på veien, rett opp for fortøyningsringen. Ved siden av den ligger det noen mindre steiner. Løft på den trekantede steinen, der finner du en flaske med en kode. Du skal løse koden ved hjelp av morse.
Ordet skal du skrive under QR-koden på kartet.
Morse er et system med prikker og streker som ble oppfunnet av den amerikanske fysikeren Samuel Morse i 1832. En prikk varer i en tidsenhet og en strek varer i tre tidsenheter. Tidligere ble morse brukt som kommunikasjonsform på store båter, og det var påkrevd å kunne morse for å ta full radioamatørlisens.
Morse kan sendes med fløyte, med lys, over radio som pipetoner eller skrevet slik som under. Når vi skriver det, settes skråstrek mellom hver bokstav og doble skråstreker mellom hvert ord. Her står det for eksempel lykke til: .-../-.--/-.-/-.-/.//-/../.-..