Arbeiderboligen

Jane og West Bullen kom til Berger fra England

Arbeiderboligen du nå står ved er eid av kommunen. Underetasjen brukes for tiden som kunstneratelier eller til utstillinger, 1.etasje er museum som viser hvordan familien Bullen bodde, og 2.etasje brukes av kunstnere som bor og jobber på Berger en periode (kalles “Artist in residence”).

Her er en liten filmsnutt fra 1924:

Alle måtte ha et sted å bo, også på Berger. Her var det få mennesker som bodde fra før og derfor var det ikke noen ledige hus hvor blant annet arbeidere, funksjonærer, stampemestre, spinnerimestre, kardemestre, veverimestre kunne flytte inn i.

Derfor måtte det bygges hus, og det fort. Arbeiderboligene var hver delt inn i fire leiligheter med stue og kjøkken. Der bodde familiene med alle barna, samt en og annen hospitant eller lærling fra fabrikken.

Det var nok ganske så trangt, men det var bedre vilkår og sanitære forhold her enn i Oslo eller England på den tiden.

Funksjonær- og fabrikkmesterboligene var delt inn i to leiligheter, noen hadde til og med en hel bolig for seg selv. Dette gjaldt West Bullen som kom fra England for å sette opp maskinene på Fossekleiva fabrikken.

West hadde jobbet i tekstilindustrien siden han var gutt og som voksen var han maskinmontør hos Platt Brothers & Co Ldt ved Oldham. En dag kom det for hans døvhørte øre at det var et oppdrag i Norwich. Han spurte på jobben og fikk den. Han fikk også beskjed om å pakke varmt tøy. Da han spurte «Why ?», ble misforståelsen oppklart. Han skulle til Norway, ikke Norwich. Etter så mange år med maskinstøy var han (og alle andre arbeidere) mer eller mindre døve. Han og sønnen Thomas kom først og skulle bare være her et halvt års tid. Kona Jane og de 11 barna var igjen i England. Etter å ha vurdert frem og tilbake, fant Jane ut at de alle skulle bo på Berger. Hun solgte alt de eide og så flyttet de etter. Familien ble gjenforent.

Jane og West Bullen med barna Sarah, Rachel, Betzy Ellen, Samuel, Thomas, Eva, Alice Elisabeth, William, Joseph, Lilly og Ada Jane

Jane har i sine brev skrevet at det å flytte til Berger var redningen for barna. Elton utenfor Manchester der de bodde, var en svært så forurenset industriby og barnedødeligheten var stor.

Det gikk ikke lang tid før West ble spinne- og kardemester i Fossekleven fabrikk og han og familien fikk en hel bolig. Dette interiøret du ser inn på, er gjort så likt interiøret til familien Bullen som mulig ved hjelp av gamle bilder og beskrivelser.

Jane tok med seg sine tradisjoner og oppskrifter til Berger. Hun var kjent for å lage kamferdrops, potetgull med eddik, christmaspudding og brownies. China-porselenet Blue Willow tok de med seg fra England. West og Jane tok ikke bare med seg oppskrifter og ting, de tok også med seg vaner og rutiner. West og de andre engelske skjønte ikke idéen med brødskiver til lunch, så West holdt på sin engelske vane med Teatime. Det besto i varm lunch hjemme. I tillegg holdt han og Jane på det engelske språk og snakket aldri norsk.

Det største sporet familien Bullen satte var alle etterkommerne - i 1999 var de 300!

Engelskmennene brakte med seg flere mattradisjoner til Berger.  De mest tradisjonelle engelske retter var Yorkshirepudding, Mince Pies, Christmaspudding, Fish and chips og Black pudding. Ål var også vanlig å spise. Den ble tilberedt både røkt, kokt, stekt, kald i aspik, i pai og som stuing. På Berger var det vanlig å spise ål, i motsetning til Norge ellers. Kanskje det var fordi tradisjonen var bragt med fra England? Om høsten kunne vannrørene på fabrikken gå tett. Det var gjerne ålen som hadde skylda, den hadde satt seg fast på vei oppover elva .

Oppgaven

Her skal du finne et ord.

Titt inn gjennom vinduene i 1.etasje. I ett av dem ser du kjøkkenet til Jane. På bordet ligger en avis fra hjembyen til familien Bullen.

Innenfor vinduet på skrå står et speil, kikk i speilet og finn denne avisen.

Det ordet som i speilet står riktig vei, er ordet du skal skive under QR-koden på kartet.